Producenten-verantwoordelijkheid

ZRN behartigt de belangen van producenten en importeurs van zonnepanelen die een producentenverantwoordelijkheid hebben. Volgens de AEEA-regeling (de Europese WEEE-regeling) ligt de producentenverantwoordelijkheid bij het bedrijf dat de zonnepanelen als eerste op de Nederlandse markt zet. Welk bedrijf dat is, hangt af van het scenario.

Klik voor verdere details op het scenario dat voor u van toepassing is.

Zoals aangegeven heeft het bedrijf dat elektrische apparatuur als eerste op de Nederlandse markt zet, de producentenverantwoordelijkheid. Voor zonne-energie - PV(T)-panelen, omvormers – kan dit een Nederlandse fabrikant zijn of een importeur. Voorbeelden van importeurs zijn groothandels, fabrieksvertegenwoordigers, EPC’s, installateurs, dakdekkers, aannemers en internetverkopers.

Een andere mogelijkheid is dat de leveringen direct vanuit het buitenland worden gedaan door een distributeur of door een buitenlandse fabrikant. De producentenverantwoordelijkheid ligt dan bij het buitenlandse bedrijf.

De AEEA-regeling eist van deze buitenlandse bedrijven dat zij voor de producentenverantwoordelijkheid in de Nederlandse markt een gemachtigde benoemen met een Nederlandse juridische vertegenwoordiging.